Languages

Oproep tot steun 11 11 11

Tyfoon Haiyan heeft op enkele uren tijd een enorme ravage aangericht in het centrum van de Filipijnen. Terecht komt er vandaag massaal internationale steun op gang om mensenlevens te redden en de ravage op te ruimen. 

Twaalf Belgische ngo's, waaronder de koepel 11.11.11, zijn al vele jaren actief in het land. Hun lokale partners konden helpen bij de eerste noden. De ramp stelt de organisaties ook voor nieuwe uitdagingen: hoe heropbouwen en hoe een herhaling vermijden. De ngo's besloten de krachten te bundelen en lanceren een oproep tot steun. 11.11.11, CNCD-11.11.11, Trias, Bevrijde Wereld, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Wereldsolidariteit, Plan België, Disop, Entraide et Fraternité, KIYO, VIA Don Bosco en SOS Kinderdorpen
. Structurele ngo's die aan de slag waren in de Filipijnen toen tyfoon Haiyan toesloeg. Elk van de ngo's werd direct of indirect door de tyfoon geraakt. Partners zagen hun werking weggespoeld, kantoren werden vernield, er vielen ook slachtoffers.

Voor de structureel werkende organisaties was het de eerste dagen een zaak van schade vaststellen, alle partners contacteren en meehelpen aan de eerste hulpverlening. Na overleg ter plaatse en in Brussel werd besloten gelden uit de reserve vrij te maken voor de eerste hulp via onze eigen partners. 

Nu de noodhulporganisaties ter plaatse geraken, volgen nieuwe uitdagingen en vragen vanuit de Filipijnse bevolking en onze Filipijnse partners. Hoe de schade herstellen en heropbouwen, hoe de hulp op de juiste plaats krijgen. Én hoe dit soort rampen vermijden. Want dat is ons werk. Een uitdaging die tijd, geld en politiek werk zal vragen.

De ngo's besloten daarom om de krachten te bundelen. Onder de paraplu van de koepels 11.11.11 en CNCD-11.11.11 zal een oproep gelanceerd worden om de heropbouw te steunen. Zowel naar de eigen achterban als naar het brede publiek. 

Naast de broodnodige fondsen om hun werk te kunnen verderzetten vragen de deelnemende organisaties: 

  • Dat de Filipijnse regering voor haar verantwoordelijkheid wordt geplaatst en een coördinerende rol kan opnemen.
  • Sterke betrokkenheid van de bevolking en de lokale organisaties bij de noodhulp en wederopbouw. Zij kunnen bovendien een cruciale rol spelen als watchdog voor het gebruik van de hulp door de Filipijnse overheid.
  • Politiek bindende engagementen van Westerse landen in het kader van de klimaatakkoorden.

http://www.11.be/images/one/arrow_red.png); background-position: 0px 50%; background-repeat: no-repeat no-repeat;">Steun HEROPBOUW FILIPIJNEN


Giften
 kunnen gestort worden op het gemeenschappelijke nummer van 11.11.11 en CNCD-11.11.11:  BE30-0000-00001111
Steeds met mededeling 
HEROPBOUW FILIPIJNEN.

© 2018 Disop VZW • Spastraat 32 • 1000 Brussel • +32 2 230 29 25 • BE0409.331.882 • login